Vinkkejä

Autokaupan varastorahoitus ammattina – valokeilassa Joona Handlarfinansilta

Kun on heti pikkupojasta ollut innostunut autoista ja teini-ikäisestä asti yrittäjähenkinen, on työ autokaupan parissa luonteva valinta. Handlarfinansin Etelä-Suomen sales specialist Joona tuntee autokauppiaan arjen ja tietää, miten varastorahoitus suunnitellaan oikein.

Muutaman vuoden ikäisestä asti autot ovat kiinnostaneet, ja teini-iässä tuli hankittua ensimmäinen harrasteauto. Tämä vei miehen koulun työharjoittelun kautta autokauppaan ja oman premium-autojen maahantuontiin erikoistuneen yrityksen perustajaksi. Uran varrella on tullut oltua myös autoliikkeen myyjänä. Handlarfinansin Joona tunteekin suomalaisen autokaupan arjen.

–Tehtäviini Handlarfinansilla kuuluu nykyisistä asiakkaista huolehtiminen ja uusasiakashankinta. Kierrän muutaman kerran vuodessa tapaamassa kaikkia asiakkaitani ja tutustun uusiin mahdollisiin asiakkaisiin. Kuuntelen autokauppiaiden tarpeita ja autan parhaani mukaan rahoitusratkaisujen avulla, Joona kertoo.

Autokaupan yritysrahoituksen haasteita

Joona näkee markkinan tällä hetkellä jakautuneen kahtia. Toisaalta hyvin edulliset autot tekevät aina kauppansa, mutta kuluttajat ovat epävarmoja siitä, mitä kannattaa ostaa.

–Kärjistäen voisi sanoa, että kuluttajat miettivät edullisen diesel-auton ja huomattavasti kalliimman sähköauton välillä – kumpi kannattaa ostaa ja kummasta kannattaa luopua. Vielä alkuvuonna dieselistä haluttiin eroon, mutta sähkön hinnan nousu on kääntänyt asetelman osin toisinpäin. Kuluttajien epävarmuus heijastuu markkinaan, Joona sanoo.

–Tämä vuosi on tietysti ollut varmasti kaikilla talouden aloilla täynnä muutoksia, kysynnän ja korkojen muutokset tietysti etupäässä vaikuttavat rahoitustoiminnassa. Näen, ja ymmärrän, oikein hyvin yrittäjien dilemman: uskaltaako ostaa varastoon mitään. Kuitenkin, kaikesta huolimatta, kauppaa edelleen tehdään, autoja edelleen tarvitaan ja ostetaan, eli kyllä edelleen kannattaa ostaa ja uskoa myyntiin. Ja jonain päivänä tämä epävakaa tilanne päättyy, ja silloin ne, joilla varasto on kunnossa, tekevät hyvän voiton, Joona kertoo.

Handlarfinansin asiantuntijat suosittelevatkin vastuullista ja suunnitelmallista liiketoiminnan kehittämistä. Kaikkea pääomaa ei kannata sitoa varastoon, ja varastorahoitus on silloin hyvä keino säilyttää joustavuus markkinatilanteesta huolimatta.

–Tunne asiakaskuntasi hyvin, keskity hyviin ostoihin. Rahoituspäätöksetkin perustuvat aina faktoihin ja realiteetteihin. Näin ollaan valmiita vastaamaan, kun kysyntä kasvaa, ja säilytetään oma liiketoiminta terveenä, Joona sanoo.

Varastorahoitus Handlarfinansilta – kenelle?

Tyypillinen Handlarfinansin asiakas on 1–2 toimipisteessä toimiva autokauppias, jonka liiketoiminta on jo vakaalla pohjalla ja halu kasvaa perustuu markkinan tuntemukseen. Muutaman kymmenen auton varaston rahoitus kannattaa suunnitella ja varmistaa, että on mahdollisuus tehdä oikeat hankinnat, kun siihen tulee tilaisuus.

Lue lisää vinkkejämme autokauppiaalle blogistamme!