Vinkkejä

Aloittelevan autokauppiaan kasvuratkaisu – Kaikki, mitä tarvitsee tietää

Harkitsetko oman autoliikkeen perustamista? Onnittelut! Sinulla on jännittävä matka edessäsi. Autojen osto ja myynti voi olla kannattava liikeidea. Tällä alalla tärkeintä on olla kiinnostunut alasta, ja hyvä myyjä löytää aina asiakkaita. Mikä yhtiömuoto on oikea? Mitkä ovat parhaat ostokanavat? Mikä rahoitusratkaisu on oikea?

Ennen kuin voit kohdata asiakkaat omassa liikkeessäsi ja myydä autoja, sinun on ensin istuttava alas ja mietittävä, miten pääset autokauppiaana alkuun. Aloittelevan autokauppiaan kasvuratkaisu: olemme koonneet tähän blogiin vinkkejä eri liiketoiminnan osa-alueista.

Me Handlarfinansilla tahdomme tukea autokauppa-alan yrittäjiä kaikissa uransa vaiheissa. Niinpä meillä on käynnissä vinkkikamppanja! Postaamme sosiaalisen median alustoillemme viikoittaisia vinkkejä. Tähän blogiin olemme koonneet kasapäin vinkkejä ja neuvoja aloittavalle autokauppiaalle.

Valitse oikea yhtiömuoto yritykselle 

Jos on perustamassa ensimmäistä yritystään, eivät eri yhtiömuodot ja niiden erot ole aina kovin tuttuja. Yleisimmät yhtiömuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi.

Osakeyhtiö erottaa yrittäjän yrityksen taloudesta. Osakeyhtiössä yhtiö on vastuussa taloudessa, eivätkä sen muutokset ja riitautumiset vaikuta suoraan yrittäjän henkilökohtaiseen talouteen. Toiminimiharjoittaja taas on yksin vastuussa yrityksen taloudesta ja sen velvoitteista elinkeinoharjoittajana.

Yleensä autokauppa-alalla asiantuntijat suosittelevat, että yhtiömuoto on osakeyhtiö. Osakeyhtiössä oman ja yhtiön talouden erillisenä pitäminen on helpompaa. Yritykseen joutuu yleensä palkkaamaan pian henkilökuntaa, ja autoliikkeen avaaminen on investointina suuri.

 

autokauppiaan kasvuratkaisu, kaupintarahoitus, varastorahoitus

Paljonko autoliikkeen avaaminen maksaa?

Suomessa osakeyhtiön perustaminen on halpa prosessi verrattuna moniin pohjoismaihin. Osakepääomaa ei vaadita investoimaan nykyään halutessaan ollenkaan aloittaessa, ja yrityksen rekisteröiminen kaupparekisteriin on muutaman sadan euron kustannus.

Investoinnin suuruus riippuu paljon sinusta itsestäsi, mutta vaikka osakeyhtiöksi rekisteröinti ei velvoita suuriin investointeihin, on sellainen syytä silti tehdä. Lähtökohtaisesti yritystä perustaessa on syytä laskea, että pääomaa on perustamishetkellä tarpeeksi ainakin ensimmäisen kolmen kuukauden varalle. Mieti siis jo valmiiksi, millaisia menoja ja tuloja voi realistisesti odottaa. Muista myös yhä ottaa huomioon henkilökohtaiset menot alkuvaiheessa, kun kulut käyvät, mutta yritys on vasta käynnistymässä.
Pääomaa täytyy yleensä hankkia lainalla. Käsittelemme tässä blogissa myös aloittelevan autokauppiaan yrityslaina- ja rahoitusvaihtoehtoja!

Onko yksityishenkilön laillista ostaa autoja myydäkseen?

Autokaupan käyminen on täysin laillista, kunhan olet yrittäjä ja yrityksesi on asianmukaisesti rekisteröity.

Kun autoja myy yksityishenkilönä, täytyy kuitenkin olla tarkempi. Jos myyntisi on yksityishenkilönä riittävän voitollista, se luokitellaan elinkeinotoiminnaksi, joka on verotuksen alaista.

Kirjanpidon hoitaminen

Autoliikkeiden kirjanpito on tyypillisesti laajaa ja monimutkaista. Jos et ole itse pätevä ja innokas kirjanpitäjä, kannattaa sen hoitaminen ulkoistaa.

Ammattilaisen avulla varmistat, että kaikki sujuu nopeasti ja laillisesti, etkä joudu käyttämään arvokasta aikaa ja resursseja kirjanpidon ja palkanlaskennan yksityskohtien opetteluun ja jatkuvaan hoitamiseen.

Mitä muuta täytyy ottaa huomioon?

Du kommer att behöva kunskap för att köpa bilar.

 

Valitse erikoisala

Jotta voit ostaa ja myydä autoja, täytyy sinun päättää, millaisia autoja tahdot ostaa ja myydä. Autoliike voi erikoistua monella eri tavalla – myytkö nimenomaan käytettyjä autoja, vai uusia? Tarjoatko autokorjaamon palveluja? Siitä huolimatta, onko yritykselläsi myös korjauspalvelu, tarvitset sellaisen itse ostettujen autojen huoltamiseen.

Tunne omat osaamisesi – ja heikkoutesi

Syysi autoliikkeen perustamiseen saattaa olla jokin erikoistaito. Ehkä olet haka myyjänä, tai erittäin kiinnostunut autoista. Mieti, mikä sinun asiantuntijuutesi on, ja mitkä eivät sitä ole. Joitain taitoja, kuten myyntinenää, alan kiinnostusta ja ajoneuvotekniikkatietämystä, tarvitsevat kaikki autokauppiaat tehdäkseen hyviä ostoja ja kauppoja.

Ylläpidä omia taitojasi, ja tunnista puutteesi. Harkitse myös asiantuntevien ihmisten palkkaamista täydentämään yrityksesi tietotaitoa.

Etsi oikea sijainti

Kun etsit liiketilaasi, pidä mielessä joitain asioita. Esimerkiksi: autot tarvitsevat paljon tilaa.

Harkitse siis: Kuinka monta autoa tahdot ja olet valmis pitämään varastossa samanaikaisesti? Tarvitsetko korjaamotiloja tai toimistoa? Missä henkilökunta viettää aikaansa?

Pidä aina asiakkaan oikeudet mielessä

Menestyvä yrittäjä ja autokauppias pitää aina asiakkaan mielessä. Ole saavutettava, läpinäkyvä ja myyntihenkinen. Tyytyväinen asiakas palaa takaisin ja levittää tietoa, tuoden lisää asiakkaita liikkeeseesi.

Jotta yritys voi myydä autoja yksityishenkilöille, on noudatettava kuluttajansuojalakia. Aloittavan kauppiaan täytyy tietää, mitä siihen kuuluu. Vinkki meiltä Handlarfinansilta on, että aloitat yhteistyön takuita myöntävän yhtiön kanssa, jotta voit tarjota asiakkaillesi takuun ostettuihin autoihin vaivattomasti ja riskittömästi.

Työntekijöiden palkkaaminen

Riittääkö aikasi ja taitosi kaikkeen, mitä yrityksesi vaatii? Henkilöstön palkkaaminen voi olla hyödyllistä. Tiedät varmaankin paljon autoista, mutta tiedätkö yrityksen johtamisesta?

Siitä huolimatta, onko sinulla juuri nyt resursseja palkata työntekijöitä, on asiaa hyvä harkita. Kun aika liiketoiminnan kasvattamiselle tulee, palkkaamisprosessia sujuvoittaa, kun tietää, mitä työntekijässään hakee ja arvostaa.

Mistä ostaa autoja

 

Ostokanavien aktiivinen seuraaminen on kauppiaalle tärkeää. Jos tahdot ostaa ja myydä käytettyjä autoja, on niiden löytämiseen monia keinoja. Muista erityisesti yksityishenkilöiltä ostaessasi varmistaa ennen kauppojen tekemistä, että ajoneuvo on todella myyjän hallussa ja hän on sen laillinen omistaja.

Kysymysten kysyminen kuuluu asiaan, eikä rehellinen myyjä kiertele tai mene puolustuskannalle. Ota myös auton teknisistä tiedoista selvää, ja ymmärrä mitä ostat. Oikeilla tiedoilla teet hyvän oston, ja pystyt itse myöhemmin arvioimaan auton kuntoa ja arvoa paremmin.

Verkkopalvelut

Suositut verkkopalvelut, kuten Nettiauto ja Autotalli ovat hyviä paikkoja sekä ostaa että myydä autojasi.

Autohuutokauppa – varma valinta

Huutokaupassa autot lähtökohtaisesti testataan perusteellisesti ennen myyntiä. Arviointi- ja myyntiprosessit ovat huutokaupoissa yleensä luotettavia ja ilmoittavat niistä selvästi. Huutokauppavaihtoehtoja ovat esim. Huutokaupat, Tukkuautot, Autohuuto, Autovex, Auto1, KVD ja BCA.

Yksityinen myyjä

Yksityishenkilöiltä ostamisessa ikävä puoli on se, että joudut itse testaamaan ja katsastamaan ajoneuvon, ja jo myynti-ilmoitusten luotettavuudessa on vaihtelua. Niitä kannattaa kuitenkin pitää silmällä, sillä tätä kautta voi ajoittain tehdä loistavia kauppoja ja löytöjä. Yksityisiä myyjiä löytyy esimerkiksi Facebook Marketplace:sta.

Autokauppiailta ostaminen

Joskus toisilta autokauppiailta voi löytyä hyviä autoyksilöitä omaan valikoimaasi. Näissä tilanteissa on mahdollista myös tehdä vaihtoja. Autokauppiaiden ilmoituksissa voi joskus löytää hyviä kauppoja, sillä varastoaan tyhjentävä kauppias saattaa esimerkiksi myydä useamman auton pakettihintaan!

Omat kontaktit

Joskus voi löytää parhaan kaupan omasta lähipiiristä. Omat perheenjäsenet, tuttavat ja heidän kontaktinsa saattavat haluta myydä ajoneuvojaan. Pidä korvasi auki ja kysele tällaisia tilanteita varten, sillä saatat päätyä tekemään hyvät kaupat.

Pidä näissä kaupoissa kuitenkin huolta siitä, ettet tingi muodollisuuksista tai tavoitteistasi. Oikein hoidetut asiakirjat ja kaupat ovat aivan yhtä tärkeitä lähipiirin kanssa tehdyissä kaupoissa kuin vieraidenkin kanssa.

Miten saan autoni myytyä?

Kun olet saanut auton myytäväksi, alkaa uusi vaihe. Seuraavaksi täytyy saattaa tieto kohteesta potentiaaliselle asiakkaalle.

Paras myynti varmistetaan seuraamalla näitä ohjeita:

Älä koskaan valehtele auton kunnosta. Ilmoita todelliset ominaisuudet ja kunto jo myynti-ilmoituksessa. Todellinen asiainlaita selviää kuitenkin asiakkaalle kohteeseen tutustuessa, tai viimeistään käytössä.

Laita myynti-ilmoitukseen ja ilmoita asiakkaalle hänelle olennaiset tiedot. Auton malli, vuosimalli, viat ja varusteet on hyvä heti alussa.

Laita myynti-ilmoitukseen kuva. Varmista aina, että ilmoituksissasi on edustava, selkeä ja ammattilaismainen kokoelma kuvia autosta, ulkoa ja sisältä. Ulkokuvat on hyvä laittaa ensimmäiseksi, sillä niitä asiakas kaipaa heti. Laita mukaan myös kuva huoltokirjasta leimoineen, jos sellainen löytyy.

Ole saatavilla. Varmista, että yhteystietosi (sähköposti, puhelin) ovat löydettävissä, ja että vastaat asiakkaiden yhteydenottoihin aina ja mahdollisimman pian. Autokaupoissa ostopäätökset tapahtuvat usein nopeasti, ja asiakaspalvelun laatu ja kysymyksiin vastausten saaminen lyhyellä aikavälillä on olennaista.

Mainosta eri kanavilla

Asiakkaita täytyy tavoittaa, ennen kuin yrityksesi voi menestyä. Ilmoituksia ja liikettä kannattaa mainostaa, jotta voit laajentaa asiakaskantaasi. Suosituimpia paikkoja etsiä autoja ovat ostajan näkökulmasta esimerkiksi Nettiauto ja Autotalli. Usein asiakkaat käyttävät myös Google-hakuja keinoina etsiä haluamansa kaltaisia autoja.

Sosiaalisessa mediassa voit mainostaa autoasi ilmaiseksi, tai maksaa sponsoroiduista postauksista ja mainoksista, kun haluat laajentaa kohderyhmääsi. Voit myös pyytää omia piirejäsi jakamaan ja reagoimaan mainoksiisi lisätäksesi näkyvyyttä.

Miten saada kasvurahoitusta?

Perinteisten pankkien kohdalla voi olla hankalaa saada säännöllisesti yrityslainaa autojen ostamiseen. Autosi eivät yleensä myöskään kelpaa vakuudeksi, eikä niiden arvoa tunnisteta. Rahoitukseen on autokauppiaana myös muita vaihtoehtoja.

Följ våra tips och råd för att göra dina annonser mer attraktiva.

Varastorahoitus Handlarfinansin kautta

Me Handlarfinansilla tunnemme autoalan, emmekä tahdo sinun luopuvan liiketoiminnasta pääomapuutteen tai byrokratian vuoksi.  Me tarjoamme kasvurahoitukseen räätälöityjä palveluja mahdollistaaksemme yrityksesi kasvun.

Handlarfinansin varastorahoitus on tarkoitettu autokauppiaiden yrityslainaksi, joka käyttää varastoasi vakuutena. Varastorahoituksen avulla ostovoimasi kasvaa. Enemmän autoja tarkoittaa enemmän tarjottavaa asiakkaille!

Näin kasvurahoitus toimii

Riippumatta siitä, minkälainen erikoisalasi on tai mitä ostokanavia valitset, me rahoitamme autohankintasi.

Tarjoamme rahoitusta 10 miljoonan euron lainalimiitillä. Rahoitamme jopa 90% kauppahinnasta. Meidän avullamme sinun liikeideaasi eivät estä lainamarkkinoiden rajoitukset.

Varastorahoituksen vaiheet

Tarjoamme yksinkertaisen alustan ja palvelun, jossa koko ostomatkasi hoituu yhdessä paikassa. Prosessissa on kolme helppoa vaihetta:

  1. Etsi ostettava auto

Kun ajoneuvo on löytänyt, kirjaudu asiakasportaaliimme ja syötä auton tiedot. Tarkistamme hakemuksesi, ja kun kaikki on kohdallaan, hyväksymme sen. Tahdomme varmistaa, että ostaminen on aina sujuvaa, eikä odottelu estä kauppoja.  Siksi käsittely kestää meillä vain muutamia minuutteja!

  1. Allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksilla.

Maksuturvallisuus ja asioinnin luotettavuus on meille tärkeää. Jotta sinä ja myyjä voitte olla huoletta, käytämme mobiilipankkitunnistautumista sopimusten teossa.

  1. Rahat nopeasti tilille

Kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet, myyjä saa tililleen maksun nopeasti.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää varastorahoituksesta ja sen eduista täällä.

Meihin voi aina ottaa yhteyttä. Jos kaipaat aloittelussa neuvontaa, olemme tukenasi!